Rally-toko lähellä sydäntä :)

Rally-toko lähellä sydäntä :)

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Oikealla puolella

Käytiin treenaamassa Aunin kanssa oikealla puolella seuraamista, otettiin perus istu ja istu-maahan mukaan. Asento meinaa mennä vinoksi (aloitetaan tässä takapäänkäyttötreeni oikealle puolelle ja uskon sen poistavan ongelman).

Käytin jonkin verran houkutelua avuksi treeneissä ja huomaa kyllä milloin kädessä ei ole mitään ja milloin on. Sama tapahtui treeneisssä mikä kokeessa, minun huonosti tekemä (nopeasti) käännös aiheutti Aunin livahtamisen vasemmalle tutulle ja turvalliselle puolelle.

 Tästä syystä päätin treenata Aunille kosketuskepin oikealla puolella tapahtuviin liikkeisiin.

Eli tänään kosketuskeppi treeneihin kuului eri suunnista kosketuskepin päähän osuminen => naks. + palkka :) Näillä mennään nyt tämä päivä, otan videota vielä myöhemmin.


muoks. video lisätty


lauantai 30. elokuuta 2014

VOI ja VOI

Tänään kaksi VOI luokan korkkausta Aunin kanssa :)

Tulos odotuksia ei ollut vähäisen treenin vuoksi, eikä niitä myöskään saatu. Alla kootut selitykset :)

Eka radalta oli pakko ottaa jalkojen välistä menossa suoraan -10, koska sen treeni on kesken :) eli tein takana puolen vaihdon joka on vahva liike ko. liikkeen sijasta :) kok.vaikutuksen vähennyksiä napsahti myös aunin iloisesta hyppimisestä ;) selkeä treenattava asia tämäkin :) Lisäksi oikealla puolella seuraamista tuli miinuksia eikä pisteet riittäneet tulokseen :) miinuksia kerty 3*-10 joista kaksi oikealla puolelle seuraamisesta mm. spriraalissa aunin rintamasuunta kääntyi liikaa poispäin minusta :) treenillä korjattavissa

Toiselta radalta homma meni täysin sekaisin. Eka kyltiltä vaihdettiin oikealle puolelle seuraamiseen ja siihen tuli neljä kylttiä oikealla puolella seurattavana. Sain koiran pysymään oikealla puolella vain ensimmäisen käännöksen jonka jälkeen pakka levisi ja koira kiersi tutulle ja turvalliselle vasemmalle puolelle. Tästä rupesi tippumaan -10 ja oli tuommari hylännytkin jonkin liikkeen tai olisiko ollut että hylkäsi kun en kääntänyt oikealle puolelle ollenkaan vaan menin kyltin kun koira oli vasemmalla puolella. Säännöissä on kohta jossa sanotaan jos ohjaaja ei yritä suoritusta => hyl. Yritin saada uudelleen oikealla puolelle ja sainkin mutta pari kylttiä meni väärällä puolella ja tiesin että -30 pisteen raja oli ylitetty joten uusimista en edes ajatellut enää :) Loppurata meni vasemmalla puolella josta tosi hieno liikkeestä seiso (vahva tokoperu näkyi tässä) muutama muukin kyltti meni ok, sitten auni meni käännöksessä oikealle puolelle :) en mä voinut kun nauraa enää tässä vaiheessa ja lopetin radan tähän :)

Jotain plussaa täydelliset käytösruudut kummaltakin radalta  :)

Shampanjaa ei siis korkata tänään ;)

Yhteenvetona, Ensin tulee treenata kaikki oikealla puolella suoritettavat liikkeet kuntoon :) ja niin että koira kestää useamman kyltin tehtävät oikealla puolella. ja sitten lähdetään rakentamaan lisää harjoituksia ja kestävyyttä palkaamattomuuteen.  Tästä voinkin alkaa pitämään omaa treenipäiväkirjaa :)


Sisarrukset tänää Onni VOI3, Rose VOI3, onnittelut nomeilijoille :)




maanantai 25. elokuuta 2014

Pennun sosiaalistamisohjelma :D

Niinhän se on kun omat koirat on vanhentuneet ja niistä sateenkaarisillalle jo siirtynyt kolme, voi olla että pennun hankinta on ajankohtainen :) Talon vanhin koira tällä hetkellä on tara 11v :)

Pentu saapuu uuteen kotiinsa 7-8 viikon ikäisenä. Kasvattaja on tehnyt esityön pennun sosiaalistamisessa, mutta pennun uudelle omistajalle jää vielä paljon tehtävää. Onhan sinulla varmasti aikaa sosiaalista pentu? Pennun sosiaalistamiskauden herkkyys kestää noin 14 viikon ikäiseksi saakka. Joka päivälle jotakin, mutta pennun sietokyvyn mukaisesti, ei liikaa!

Alla pientä esimerkkiä pennun sosiaalistamis suunnitelmasta.

             8viikkoa   9viikkoa      10viikkoa   11viikkoa    12viikkoa   13viikkoa   14viikkoa
Vauva
Lapsi
Nuori
Aikuinen
Vanhus
Koira
Kissa
Lehmä
Hevonen
Siili
Auto
Linja-auto
Ratikka
Juna
Vene
Laiva
Mopo
Skootteri
Motskari
Pyörä
Vaunut
Sukset
Rullasukset
Luistelija
Kelkkailija
Kävelijä
Juoksija
Sauvakävelijä
Pyörätuoli
Pulkka
Rattikelkka
Potkuri
Ranta
Pelto
Metsä
Aukea
Meri
Joki
Järvi
Oja
Sillat
Lautta
Tori
Päiväkoti
Vanhustentalo
Nurmikenttä
Koulutuskenttä
Sorakenttä
Ampumarata
Koulutushalli
Kerrostalo
Hissi
Eläinlääkäriasemat
Puntari
Pöytä
Portaat
Alikulkutunnelit
Parkkipaikat
M&M
Pesäpallokilpailut
Jalkapallokilpailut
Markkinat
Toritapahtumat
kokoperheen tapahtumat

Suurempia koiratapahtumia ei suositella ennen rokotuksia, tartuntavaarojen vuoksi.
Näyttelyt
Match Show:t
Tokokokeet
RTkokeet
Agilitykisat
epäviralliset kisat

Keksitkö lisää paikkoja?

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Koulutustermejä


Alla operantin ehdollistamisen koulutustermejä:

R+ = positiivinen vahvistaminen
  • hyvät asiat alkavat (palkkiot)
  • koira istuu -> nami (R+) ->istumisen todennäköisyys kasvaa
P+ = positiivinen rankaisu
  • pahat asiat alkavat
  • koira ei istu vaan menee maahan->kiskotaan hihnasta (P+) ->maahanmenon todennäköisyys vähenee
R- = negatiivinen vahvistaminen
  • pahat asiat loppuvat
  • koira seisoo -> kiskotaan hihnasta (P+) -> koira istuu -> ei kiskota enää hihnasta (R-) ->istumisen todennäköisyys kasvaa
P- = negatiivinen rankaisu
  • hyvät asiat loppuvat
  • koira ei istu vaan seisoo -> palkkio pois (P-) -> uudelleen ja kun koira istuu -> palkkio(R+) -> seisomisen todennäköisyys vähenee
Negatiivinen rankaisu voi olla hyvinkin toimiva vaihtoehto jos pelkkä positiivinen vahvistaminen ei tuo toivottua tulosta. P+ ja R- eivät ole hyviä vaihtoehtoja, koska perustuvat fyysiseen rankaisuun.

perjantai 22. elokuuta 2014

Matkinta

Luin tässä taannoin kirjoituksen jossa kerrottiin tehokkaasta koulutustavasta (perustui tehtyyn tutkielmaan) nimeltä matkinta :) Koulutustapa oli todettu nopemmaksi opetustavaksi kuin sheippaaminen. Tutkielmassa oli koulutettu yksittäisiä tapahtumia kuten tavaran kaataminen sekä vaikempia useamman toiminnon ketjuja.

Tästä tuli mieleen, kun itse joudun tuon selkävamman ja reuman vuoksi lattialla tekemään mm. liikkuvuusharjoituksia niin auni on tullut aina kaveriksi tekemään :) Tosin se ei heittele luonnollisestikaan käsiä puolelta toiselle, mutta siirtyy aina kun minäkin ja tulee makaamaan joko mahallaan tai selällään :) Olen siis kouluttanut koiraani tietämättäni matkimalla :D


Kuva: taannoisesta työpallosta :)

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Auni RTK2

Ruokorapseen Auni <3 RTK2 <3
tänään Sievissä, Tuomari Pia Heikkinen 17.8.2014

AVO 94/100p sij. 3. RTK2 :)

Voi onnea :)) Auni teki hienoa työtä, pari kontrollia tuli iloisesta hyppimisestä ;)

2014 AVO 81, 88, 46, 94
2011-2013 AVO 77, 83, 67






lauantai 16. elokuuta 2014

Nome Kemi

Kemi 16.8.2014 NOME

Ruokorapseen Aukusti eli Onni AVO1
Ruokorapseen Aurora eli Peppi VOI1

Upeaa! Onnea :)

KUVA

perjantai 15. elokuuta 2014

Kohteen kosketus

Tänään aamutreeniksi palattiin hetkeksi ketjuihin, ja vahvistettiin käden koskettamista. Tällä kertaa treenattiin ilman naksutinta. Kehusanaa videolta on hieman haasteellista kuulla, taustamelun vuoksi :)


maanantai 11. elokuuta 2014

Rally-tokoa vaihteeksi

Huomasin juuri että Oulun kisat lähenee uhkaavaa vauhtia ja ei olla Aunin kanssa treenattu vielä kunnolla voittajaluokan liikkeitä :)

Tänään pitikin sitten rynniä pihalle testaan missä ollaan menossa

Tehtiin paljon erilaisia liikkeitä oikealla puolella seuraamisen yhteydessä. Pujottelu ja spriraali tuotti suuria vaikeuksia, ja heti jos koira on epävarma se menee luonnollisestikin turvalliseen paikkaan eli mun vasemmalle puolelle :)

Samoin oikealle täyskäännökset saattaa aiheuttaa että menee vasemmalle puolelle :)

Jalkojen välistä puolen vaihto oli enemmän kun vaiheessa, koira ei saa liikkeessä pysähtyä ja kertaakaan ei olla vielä saatu koesuoritusta. Kävin katselemassa ratapiirroksia ja näytti olevan jokaisen tuomarin suosikki tuo jalkojen välistä puolen vaihto :) -10tvä odotettavissa :D

Liikkeestä seisominen on tuttu tokon puolelta ja seisomiset muutenkin liikkeenä ovat ok. Jotain positiivistakin siis :)

OKK elokuun kisat houkuttaa aivan suunnattomasti sillä seuraavat oulun kisat on todennäköisesti vasta 2015 :/  Koira ei vain ole vielä kilpailuvalmis ja mitähän sitä onkaan tullut joskus sanottua :D (treenataan ensin ne liikkeet kuntoo ja kisataan sitten ) :D

Voi olla kuitenkin että käydään hakemassa sitä kuuluisaa kokemusta ei sijoitusta ko. kisoista :)


tiistai 5. elokuuta 2014

Lisää ketjutuksen osia

Eilen ja tänään ruvettiin treenaamaan pyyhkeen vetämistä maahan sylistäni :)
Aloitettiin perusteista, koira katsoo pyyhettä, koira menee lähemmäksi, koira menee kiinni pyyhkeeseen, koira tökkii pyyhettä, koira hamuaa pyyhettä jne. niin kauan että päästiin lopuulta (vasta seuraavana päivänä) siihen loppupisteeseen eli koira vetää pyyhkeen sylistä.

Vihjeeneä toimii itse pyyhe.

Olen tässä joku aika sitten ketjuttanut Aunille (ek kurssilla)
takeperinketjuttamalla käsikosketus-kapula suuhun- kapula suussa matolle. Matolla maassa makaaminen on hyvin vahva toiminto Aunille, se on ollut myös aijemmassa esittelemässäni lyhyessä ketjussa. Haasteena toimintojen kouluttamisessa on, kun koira menee hämilleen "rätin vedon alussa" siitä mitä pitää tehdä se luonnollisesti tarjoaa sille vahvinta toimintoa eli maahanmenoa :) Hämäysvihjeillä matolle menoa, kun saadaan ärsykekontrollissa ylöspäin eli toimii vain oikeasta vihjeestä, tämäkin ongelma poistuu :)

Teoriassa kaikki on helppoa :) käytäntö onkin sitten aina eri juttu :)




sunnuntai 3. elokuuta 2014

LT +180 laukasvarma

3.8.2014 Ruokorapseen Aurora eli Peppi kiskaisi nätit pisteet
SKL luonnetestistä +180, laukausvarma :)

Kyllä tää AU pentue on kultaa kaikinpuolin :)

Onnea Peppi ja Teija :)

lauantai 2. elokuuta 2014

Käytösketjut käytännössä

Yksittäisiä toimintoja voidaan ketjuttaa käytösketjuiksi. Käytösketjun osat harjoitellaan ensin vahvaksi omanaan jonka jälkeen niitä aletaan yhdistelemään.

Itse olen käyttänyt takaperinketjuttamista jonka ideana on että viimeinen ketjun osa on vahva (kaikista eniten palkkaa) koska se koulutetaan ensin.

Tänään aloin työstämään uutta käytösketjua Aunille.

Aloitimme matolla maahanmenemisestä. Aluksi palkittiin maton katsomisesta, sitten lähemmäksi menemisestä. Kun auni pääsi maton päälle menemiseen aloin erotella istumisesta ei tule palkkaa vaan maahanmenosta. Tähän tarvittiin useita toistoja :)

Jatkoimme lautasen koskemisesta tassulla ( haastetta oli koska noutaja luonnollisesti haluaa ottaa kaiken suuhunta ). Tästä selvitään sammuttamalla, eli väärä käytös jätetään huomiotta. Mikäli tarvitsee voidaan tehtävän kriteeriä laskea jotta seuraavalla kerralla saadaan oikea käytös aikaan. Kriteerin laskua ei tarvittu, vaan Auni hoksasi jos ottaa lautasen suuhun ei siitä tule palkkaa, vaan tassulla koskemisesta saa palkan :)

Tässä videossa saatiin muutaman toiston sarja kosketuksesta. Apuvälineenä käytetty naksutinta, jolla ajoitus saadaan parhaiten kohdalleen.




Palaamme ketjuttamiseen kunhan lapset saadaan nukkumaan ja talo hiljenee :)

Lapset nukkuu ja sain ladattua ensimmäisen käytösketjun osa joka lopullisessa ketjussa jää viimeiseksi.



LOPPUKETJU: LAUTASEN KOSKETUS + MATOLLE MAAHANMENO
Valmiin ketjun videoinnin pyrin tekemään viimeistään ensi viikolla :) Toivottavasti jo aikaisemmin :)


TOKO EVL 1 tulos :)

Goldgingers Red Hot Pepper "Peppi" ja kasvattaja Miia 

TOKO EVL 1-tulos 262,5p ja luokkavoitto! :) 

Upeaa lämpimät onnittelut :)